Maandag 20 december in de ochtend is Fijke haar temperatuur gezakt naar 36.9 zoals je kon lezen in het stukje dracht. Spannend moment want meestal duurt het dan nog 12 tot 24 uur. Fijke begon in de middag haar mand kapot te scheuren, op dat moment heb ik haar maar lekker geaaid en geknuffeld. Zo af en toe begon ze wat te hijgen en vervolgens lag ze weer rustig naast me op de bank.

Omdat het begin van de bevalling in zicht was, heb ik alle spullen naast de werpkist maar klaargezet, zodat ik alles bij de hand had, mocht de bevalling beginnen.

Er gebeurde verder niet heel veel. Al probeerde ze in de avond ook te graven/bijten in de bank. Ze bleef voornamelijk in mijn buurt. De meeste honden willen veel naar buiten, maar denk dat Fijke zich al had voorbereid. Ze had sinds dinsdag avond weinig gegeten en elke uitlaatbeurt deed ze wel een grote behoefte. Maandag middag na een klein rondje gelopen te hebben, kwam er nog 1 druppel ontlasting uit.

Om 23:00 uur nog geen puppy’s. Ik had de kinderen beloofd dat als de puppy’s geboren zijn ik ze wakker zou maken.

Rond 06;00 uur was de oudste al even naar beneden gelopen en moest hem teleurstellen dat de pups er nog niet waren. Maar even snel een douche genomen, hond uitgelaten en vervolgens maar begonnen met een gezonde groenten/fruit smoothie te maken.

Op het moment dat ik bezig was met de smoothie hoorde ik dat Fijke haar mand kapot trok. Dus toch maar even om het hoekje kijken. Ja hoor de eerste pup lag op het kussen die voor haar mand lag. De pup zat nog in het vlies. Deze heb ik snel open gescheurd en fijke het vlies op laten eten. Het leek een beetje onwennig voor haar. De pup meegenomen naar de werpkist waar Fijke hem helemaal heeft schoongelikt en de navelstreng verder mooi heeft afgebeten.

De eerste pup was geboren om 07:11. Om 07:51 uur kwam pup 2 en 1 minuut later kwam pup 3, dat ging wel erg vlot. Fijke wist nu precies wat ze moest doen en heeft beiden pups goed schoongemaakt. Zo even een kleine pauze van 8 minuten want om 08:00 uur kwam pup 4.

Tijd om even uit te rusten want de vijfde pup kwam om 08:37. Maar toen ik de pup zag liggen, wist ik gelijk dat er iets niet klopte. Het pootje van de pup was erg dik, rood en krom (zie foto hieronder). Dat was even een baal momentje. Je weet dat er dingen mis kunnen gaan, maar deze had ik niet zien aankomen.

De laatste pup werd geboren om 09:02, maar helaas zag ik dat de snuit van deze pup niet goed was. Op dat moment ging er zo naar gevoel door me heen, dat ik niet kan omschrijven. Ik verwachte 6 a 7 pups en was nu afwachten of er nog een pup zou komen en hoe.

Deze dag was een roller coaster van emoties. Ik had mij voorbereid dat ik een pup zou kunnen krijgen met een hazenlip, dit omdat een zusje van Fijke ook een hazenlip had en er in het nestje van Fijke haar zusje ook eentje is geboren. Maar dat ik twee pups had met iets had ik niet verwacht.

De dierenarts gebeld dat ik graag wilde langs komen met twee pups en de reden. Ik kon pas 16:00 uur terecht. Wat was ik blij dat Fijke overdag en doordeweeks bevallen was. Want na 20:00 uur moest ik naar Alkmaar en na 23:00 uur helemaal naar zwanenburg.

Gelukkig was de dierenarts erg aardig en vond het naar dat we zo pech hadden. Het pootje heeft waarschijnlijk klem gezeten en was aan het afsterven. Bij de dierenarts was de poot al blauw/zwart.
Beiden pups heb ik laten inslapen. De pups kon ik bij de dierenarts achterlaten, zodat ze met de andere doden dieren gecremeerd kunnen worden. Een traantje heb ik zeker gelaten en was blij dat mijn man bij me was.

Wij hebben nog 4 prachtige pups 1 reu en 3 teven en wat heeft Fijke het goed gedaan. Ik ben zo blij met haar. Wij gaan nu lekker genieten van dit prachtige nestje en kijken vooruit en doen er alles aan om dit nestje zo goed mogelijk groot te brengen.

Bij weegtabel zie je de foto’s van de pups met namen en gewicht hoe ze aankomen.