Al weer tien dagen geleden dat ik voor het laatst heb geschreven. Heb het laatste stukje van de dracht bij gewerkt en de temperatuur schema heb ik toegevoegd. Deze zal ik om de paar dagen bijwerken, zodat je in de gaten kan houden wanneer de bevalling gaat beginnen. Ik hoor je al denken hoe kunnen wij dat aan de temperatuur zien. Dat zal ik je vertellen. Haar temperatuur zal ongeveer 1 graden zaken.

Een aantal pup kopers heb ik al over de vloer gehad. Wat was het leuk om de mensen te ontmoeten die ik telefonisch heb gesproken. Sommigen moesten een aardige rit maken, maar dat zegt wel wat. Ik vind het belangrijk dat eventuele pup kopers weten hoe de hond waar zij een pup vandaan halen leeft, maar ook hoe de hond is en uit wat voor woonsituatie de hond komt. Waarschijnlijk moet ik een paar mensen teleurstellen, omdat ik ook de helft verkoop via de wachtlijst van de vereniging en de aantal teven en reuen zijn niet bekend. Hoop natuurlijk wel dat ik wat teefjes krijg, want wil er natuurlijk zelf ook 1 houden ;-

Op marktplaats heb je veel pups te koop. Bij veel van de aangeboden pups kan je bellen en de pup zo ophalen. Elke pup is leuk, het is toch erg verleidelijk om gelijk de auto in te stappen en de pup op te halen. Maar vraag je dan wel af hoe leven deze mensen, hoe hebben ze gefokt, wat weten ze van de ziektes die voorkomen in het ras, wat is de gezondheid van de moeder en vader hond, hoe is de pup op gegroeid en noem maar op.

Je hoort mij niet zeggen dat elke marktplaats pup slecht is. Waar je ook een pup vandaan haalt, ga langs voordat de pups geboren zijn, zodat je de woonsituatie een beetje kan inschatten en weet hoe de mensen zijn. Vraag achtergrond informatie. Maar ga het nest ook een paar keer bezoeken als de pups er zijn. Fokt iemand via een vereniging, zoek die vereniging dan op. Zo kom je erachter aan welke eisen een fokker van die vereniging moet voldoen

Hieronder staat een schema over het aantal dekking en de leeftijd van een teef: als je fokt volgens de Wet dieren (Besluit HvD), Kynologisch regelement (KR) of via de Verenings Fokreglement (NVSW).

  Wet dieren KR VFR
fokleeftijd teef
minimaal
> 16 maanden >18 maanden
Fokleeftijd teef
maximimaal
< 72 Maanden 1e nest
< 108 maanden
< 72 maanden 1e nest
<96 maanden
Max aantal nesten teef 5 nesten 4 nesten (stabij)
3 netsen (Wetter)
Interval nesten 12 maanden 12 maanden 12 maanden
fokken volgens verschillende regelementen/besluiten.

Als je het schema ziet dan zie je dat er toch extra eisen aan het fokken zit via een vereniging. Elke vereniging heeft zijn eigen eisen dus kijk die goed na. In dit overzicht staan alleen de leeftijd en aantal nesten. De eisen waar mijn hond extra aan moest voldoen zijn:

 

  • Een goede HD-Beoordeling;
  • Geïnventariseerd zijn;
  • 2 keer een Showkwalificatie (Zeer Goed of Uitmuntend) hebben behaald onder een Nedrelandse, rasbevoegde keurmeester, dit kan ook bij een fokkersgeschiktheidskeuring
  • Status met betrekking tot Cerebrale Dysfuctie moet bekend zijn. Voor meer informatie zie de vereniging en zie hier een uitgebreide brief.

Een perfecte reu zoeken is niet makkelijk en ben ik als fokker best wel even mee bezig. Je kijkt namelijk ook na de achtergrond, welke ziektes komen er voor in de stamboom van de reu en welke bij een teef, ook kijk je welke ziektes er voorkomen in eventueel eerdere nesten die ze hebben gehad. Stel bij de moeder van de teef komt epilepsie voor en bij de vader van de reu ook, dan heb je al een negatief dek advies. Dit omdat de kans dan groter is dat de pups epilepsie kunnen krijgen. Zo probeer je de ziektes te beperken. Het is geen garantie, maar je doet er wel je best voor om het uit te sluiten.

Ik hoop over ene paar dagen een gezond nestje te hebben. Maar daar zal ik later meer over vertellen in het stukje geboorte.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *