In mijn blog heb ik een stukje geschreven over castreren. Zoals je daar kan lezen ben ik er geen voorstander van mits het niet noodzakelijk is. Dit zal ik ook tegen de mensen zeggen die bij mij een pup willen kopen. Wil je bij voorbaat je hond laten castreren, dan moet je toch op zoek naar een andere fokker.

Als je ook benieuwd ben na de voor- en nadelen van een reu of wil je het Onderzoek van “De Amerikaanse dierenarts, Mw. Laura Sanborn lezen, klik dan het linkje even aan.

Hieronder een overzicht met voor- en nadelen die je o.a. vind op internet.

Voordelen Teef:
  • loopsheid voorkomen – Ik vind dit zelf geen voordeel van castratie. Je kan ook geen teef nemen, of de teef laten wennen aan een loopsheidbroekje. Dit is vaak eigenbelang. Laat je je dochter ook castreren als ze ongesteld wordt?
  • Andere problemen rond de loopsheid – Onregelmatige loopsheid, te lange duur van de loopsheid, of veel bloedverlies tijdens de loopsheid is meestal homeopathisch op te lossen.
  • Agressie – Pas hierbij op met castratie, want het risico is aanwezig dat de hond na de castratie agressiever wordt, vooral wanneer zij een aantal broertjes had. Als alternatief kan gewerkt worden met gedragsbegeleiding en/of homeopathie.
  • Ongewenste nestjes pups voorkomen – Je weet wanneer je hond ongeveer loops wordt. Dus even aan de riem houden en niet naar een losloopgebied gaan. Dat is zowel voor je teef niet leuk als voor de reuen die daar rond lopen en dan is er dus niks aan de hand. Ook heb je spray’s dat je hond minder lekker ruikt voor reuen.
  • Schijndracht – Castratie helpt, maar reguliere en homeopathische middelen ook. Als een enkele keer schijndracht voorkomt, is het de vraag of hier iets aan gedaan moet worden. Ik vind van niet. Meestal gaat dit vanzelf over. Soms is de hond erg depressief en kan dit verholpen worden met homeopathie of hormoontabletten. Als de teef elke keer zo’n 2 maanden na de loopsheid schijndracht ontwikkelt en elke keer wordt dit erger, dan kan dit een goede reden zijn om tot castratie over te gaan. Maar kijk het eerst aan.
  • Melkkliertumoren voorkomen – Wetenschappelijk is aangetoond dat castratie van een teef voordat ze 2,5 jaar is, de kans op ontwikkeling van goedaardige en kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd aanzienlijk verlaagt. Bij castratie op latere leeftijd wordt wel de kans op goedaardige melkkliertumoren verkleind, maar niet meer die op kwaadaardige melkkliertumoren.
    In een Zweedse studie zijn 260.000 teven tot de leeftijd van 10 jaar opgevolgd. Daarbij werd vastgesteld dat bij 13% van deze honden melkkliertumoren ontstonden. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose werd gesteld was 8 tot 10 jaar.
  • Baarmoederontsteking voorkomen – Baarmoederontsteking treedt meestal op aansluitend aan de loopsheid of bij toepassing van de prikpil of de “poezenpil”. Castratie waarbij de baarmoeder en de eierstokken worden verwijderd, zorgt er uiteraard voor dat er geen baarmoederontsteking kan optreden. Ook als de baarmoeder niet wordt verwijderd, is de kans op baarmoederontsteking na castratie zeer klein, omdat er geen invloed meer is van vrouwelijke hormonen.
    In een Zweedse studie zijn 260.000 teven tot de leeftijd van 10 jaar opgevolgd. Daarbij werd vastgesteld dat 19 tot 24% van de teven een baarmoederontsteking ontwikkelde. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose gesteld werd was 5 tot 7 jaar.
  • Voorkomen van tumoren en cysten eierstokken – Bij castratie worden de eierstokken bij de teef chirurgisch weggehaald. Alle aandoeningen die aan eierstokken kunnen ontstaan, zoals tumoren en cysten, worden uiteraard door deze ingreep voorkomen.
  • Voorkomen van vaginaprolaps – Tijdens de loopsheid kan onder invloed van oestrogenen de vagina naar buiten gaan uitpuilen, dit wordt ook wel een prolaps genoemd. Dit vereist medische behandeling. Castratie kan dit voorkomen.
Nadelen Teef:
  • Verhoogde kans op tumoren – Castratie kan bij de teef beschermend werken op de ontwikkeling van melkkliertumoren. Maar de afgelopen jaren is echter uit verschillende onderzoeken gebleken dat castratie bij de teef en de reu het risico op ontwikkeling van bepaalde tumoren ook kan verhogen. Dit gaat dan om de tumoren lymfoma, osteosarcoma, haemangiosarcoma, mastocytoma, mastceltumor en transitioneel cell carcinoom.
  • Verhoogde kans op urine-incontinentie – Uit een Engelse studie onder 100.000 teven is gebleken dat urine-incontinentie ongeveer bij 3% van de teven voor komt. Bij intacte honden komt het ongeveer bij 0 tot 1% van de honden voor. Na castratie kan deze incidentie verhoogd zijn naar 5 tot 20%.
  • Verhoogde kans op overgewicht -Honden die gecastreerd zijn hebben meer kans om overgewicht te ontwikkelen, vallen moeilijker af en blijven na een dieet ook moeilijker op gewicht. Het ontwikkelen van overgewicht is slecht voor de gezondheid, aangezien het de kans op het ontstaan van o.a. orthopedische problemen, suikerziekte, huidproblemen en oververhitting in de zomer verhoogt. Maar overgewicht doet vaak ook een afbreuk aan het welzijn van een hond, omdat dit extra gewicht bewegen en spelen minder prettig maakt. Overgewicht na castratie kan dus een verminderde levensduur en een verminderde levenskwaliteit voor jouw hond tot gevolg hebben.
  • Verhoogde kans op problemen gewrichten – Bepaalde orthopedische aandoeningen blijken meer voor te komen bij gecastreerde honden. Voorbeelden zijn kruisbandrupturen, elleboogdysplasie en heupdysplasie.
  • Verhoogde kans op auto-immuunziektes, discus hernia en cognitieve disfunctie
  • Vachtveranderingen – Meerdere factoren beïnvloeden de haarcyclus. Zoals genen, omgeving, voeding, cytokines en hormonen (androgenen, oestrogenen, prolactine). Na castratie vallen bij de teef en de reu een aantal van deze hormonen in het lichaam weg waardoor meer onder vacht gevormd kan worden en de vacht verandert. De gecastreerde honden kunnen een wollige en minder kleur intense vacht krijgen.