In mijn blog heb ik een stukje geschreven over castreren. Zoals je daar kan lezen ben ik er geen voorstander van mits het niet noodzakelijk is. Dit zal ik ook tegen de mensen zeggen die bij mij een pup willen kopen. Wil je bij voorbaat je hond laten castreren, dan moet je toch op zoek naar een andere fokker.

Als je ook benieuwd ben na de voor- en nadelen van een teef of wil je het Onderzoek van “De Amerikaanse dierenarts, Mw. Laura Sanborn lezen, klik dan het linkje even aan.

Het algemene advies is om een reu niet te laten castreren als dat niet nodig isWel wordt aangeraden jaarlijks door de dierenarts onder andere de testikels en de prostaat te laten controleren. Bij eventuele problemen kan dan alsnog tot castratie worden besloten.

Hieronder een overzicht met voor- en nadelen die je o.a. vind op internet.

Voordelen Reu:
  • Agressie – Als je hond agressief is, is het handig om uit te zoeken wat de oorzaak is. Agressie kent vele oorzaken. Alleen de testosteron beïnvloede agressie kan verminderen na castratie. Andere vormen kunnen verergeren. In de praktijk blijkt namelijk dat bij ongeveer 50% van de reuen na castratie het ongewenste gedrag nog steeds aanwezig is en bij 20% van de reuen wordt het gedrag zelfs nog slechter. Vooral wanneer een reu vóór de puberteit gecastreerd wordt bestaat de kans dat een onzekere of agressieve hond nóg onzekerder en agressiever wordt
    en, is er een kans dat dit verminderd na een castratie. Maar je kan dit gedrag ook oplossen met hulp van een gedragsdeskundige
  • Weglopen – Mocht je reu steeds weglopen door een loopse teef in de buurt, zal castratie in de meeste gevallen helpen. Maar vind dit geen goede reden. Hoe los jij het probleem op als je kind wegloopt? Het weglopen door de aard van het dier of door een minder goede opvoeding kan beter aangepakt worden met gedragsbegeleiding
  • In huis plassen – op te lossen met behulp van gedragsbegeleiding.
  • estikeltumoren voorkomen – Bij ongeveer 10 tot 27% van de reuen ontstaat een tumor in de testikel. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose wordt gesteld is daarbij 11 jaar. Omdat de tumor bij de meeste honden niet uitzaait is castratie als behandeling meestal voldoende.
  • Prostaatvergroting voorkomen – Bij de reu is de kans groot dat met toenemende leeftijd de prostaat groeit. Op zich hoeft dit op zichzelf geen probleem te zijn en verloopt meestal symptoom loos.
  • Perianale tumoren voorkomen – Dit zijn tumoren die zich rond de anus ontwikkelen en hun ontstaan is afhankelijk van testosteron. Door een reu te castreren wordt er geen testosteron meer gevormd en kunnen deze tumoren zich niet meer ontwikkelen.
Nadelen Reu:
  • Verhoogde kans op tumoren – De afgelopen jaren is uit verschillende onderzoeken gebleken dat castratie bij zowel de teef als de reu het risico op ontwikkeling van bepaalde tumoren kan verhogen. Dit gaat dan om prostaatcarcinoma, lymfoma, osteosarcoma, haemangiosarcoma, mastocytoma, mastceltumor en transitioneel cell carcinoom.
  • tumor van de prostaat – komt bij de reu zelden voor, het treft maar 0,35% (0,2-0,6%) van alle reuen. Meestal wordt het bij de oude hond gezien. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose bij de reu wordt gesteld is 10 jaar (8,5-11,2 jaar). Het gaat bijna altijd om een kwaadaardig vorm die op moment van diagnose vaak (80%) al uitgezaaid is
  • Verhoogde kans op overgewicht – Honden die gecastreerd zijn hebben meer kans om overgewicht te ontwikkelen, vallen moeilijker af en blijven na een dieet ook moeilijker op gewicht. Het ontwikkelen van overgewicht is slecht voor de gezondheid, aangezien het de kans op het ontstaan van o.a. orthopedische problemen, suikerziekte, huidproblemen en oververhitting in de zomer verhoogt. Maar overgewicht doet vaak ook een afbreuk aan het welzijn van een hond, omdat dit extra gewicht bewegen en spelen minder prettig maakt. Overgewicht na castratie kan dus een verminderde levensduur en een verminderde levenskwaliteit voor jouw hond tot gevolg hebben.
  • Verhoogde kans op problemen gewrichten – Bepaalde orthopedische aandoeningen blijken meer voor te komen bij gecastreerde honden. Voorbeelden zijn kruisbandrupturen, elleboogdysplasie en heupdysplasie
  • Vachtveranderingen – Meerdere factoren beïnvloeden de haarcyclus. Zoals genen, omgeving, voeding, cytokines en hormonen (androgenen, oestrogenen, prolactine). Na castratie vallen bij de teef en de reu een aantal van deze hormonen in het lichaam weg waardoor meer onder vacht gevormd kan worden en de vacht verandert. De gecastreerde honden kunnen een wollige en minder kleur intense vacht krijgen.