Bij reuen wordt vaak gesproken over castratie en bij teven van sterilisatie maar eigenlijk gaat het in beide gevallen om castratie. Bij reuen worden de teelballen verwijderd, bij teven de eierstokken en soms ook de baarmoeder.

Geen voorstander

Ik ben geen voorstander van Castratie bij de hond, mits er geen medische noodzaak is. Je hebt altijd voor en nadelen. Zelf ben ik van mening dat je meer nadelen heb. Op mijn site bij het kopje informatie – onderzoek verslag heb ik een onderzoek verslag geplaatst van de Amerikaanse dierenarts, Mw. Laura Sanborn. Interessant om te lezen. Je vind ook een stuk over de voor- en nadelen van castratie teef en reu.

Het jammeren is dat als je met de pup (reu/teef) bij de dierenarts komt, vaak gelijk wordt gesproken over castratie. Waarom eigenlijk? Ik denk niet dat het altijd in het belang van de hond is.

De reden van Casteren sta ik niet altijd achter. Tuurlijk heb je voor en nadelen. Maar als iemand tegen mij zegt “ik heb mijn hond laten Casteren want hij was zo dominant” of “mijn teef bloed dat vind ik vies”. Dan denk ik, als je kind erg aanwezig is met negatief gedrag of je dochter wordt voor het eerst ongesteld laat je die toch ook niet castreren!

Andere mogelijkheden

Daarnaast heb je hondentrainers/therapeuten die je kunnen helpen met het gedrag van de hond. Als  je een teef koopt weet je dat ze loops word. Mocht je de druppels bloed vies vinden, leer dan je pup een broekje te dragen. Dan is zij er aan gewend mocht ze loops worden.

Ik ben maar even google op gegaan om te kijken wat als reden wordt aangeven als voor- en nadelen van castratie. Lees hier over meer op mijn pagina castratie teef en reu.

Maar ik vond ook op een site van een dierenarts dat hun algemene advies is om een reu niet te laten castreren als dat niet nodig is. Wel wordt aangeraden jaarlijks door de dierenarts onder andere de testikels en de prostaat te laten controleren. Bij eventuele problemen kan dan alsnog tot castratie worden besloten. Dit is toch wel positief.

Bij teefjes geven de dierenartsen vaak advies om wel te laten castreren. Vaak met als argument dat het teefje dan minder kans heeft op kanker aan de melkklieren en op baarmoederhalskanker. Dit is op zich wel waar, maar deze kans is sowieso al heel klein en de kans op botkanker na
het castreren is groter. Bovendien gaat dit argument alleen op als de teef voor de eerste
loopsheid wordt gecastreerd

Een nadeel van castratie is dat de hond ineens heel angstig of agressief kan worden of ander afwijkend gedrag vertoont. Daarnaast krijgt de hond vaak te maken met overgewicht. Het overgewicht geeft weer problemen met de gewrichten. Ook wordt de vacht er niet mooier op.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *